Rocking Planet

Blue Effect

Legendární bigbeatová formace, působící od roku 1968 na hudební scéně, je nejvíce spojována s ústřední postavou české rockové kytary, fenomenálním hráčem, zvukovým experimentátorem a inovátorem Radimem Hladíkem, který v hudebních počátcích kapely domácím posluchačům vůbec prvně představil dnes již pro kytaristy téměř nepostradatelný „wah-wah“ pedál, nebo-li „kvákadlo“. Kdokoli bude hledat v pomyslném hudebnímu slovníku synonymum české nebo československé rockové či experimentální kytary, bude jím bezpochyby tato osobnost.

  • Slunečný hrob

    Live version

    Live & Life

  • Čajovna

    Studio version

    Modrý efekt & Radim Hladík

  • Sun Is So Bright

    Live version

    DVD Acoustic Time

Modrý efekt a M. Efekt byly další z názvů úspěšného uměleckého seskupení, než se jméno definitivně ustálilo na zažitém anglickém spojení Blue Effect. Bigbeat tvoří esenciální složku skladeb, ale inklinace k dalším formám jako art rock, jazz rock nebo progresivní rock je v žánrovém rozpětí Radima Hladíka stejně zásadní, což dokazuje i jeho spolupráce s jazzovým tělesem Jazz Q v roce 1970 a Jazzovým orchestrem Českého rozhlasu o rok později, aby z obou kooperací vznikly tři desky. V 70. letech kapela zaznamenávala úspěchy i za hranicemi a několikatisícové návštěvy při účinkování ve Finsku, Maďarsku nebo Polsku byly standardem, nepočítaje pochvalné recenze zahraničních hudebních kritiků. Za téměř 50 let v hudebním soukolí se v sestavě vystřídala plejáda významných hráčů a zpěváků – Vladimír Mišík, Lešek Semelka, Luboš Pospíšil nebo David Koller, a po textové stránce jsou písně spjaty s předním českým autorem Zdeňkem Rytířem, básníkem Pavlem Vrbou nebo také Jaroslavem Hutkou. Od roku 2004 Blue Effect koncertuje v současné sestavě, již kromě zakladatele R. Hladíka doplňují zpěvák, kytarista a hráč na klávesy Honza Křížek (dříve frontman kapely Walk Choc Ice), hráč na basu Vojta „Wojttech“ Říha (dříve T.H.C. The Human Cell, Petr Rajchert a další) a bubeník Vašek Zima (dříve -123 min, Krausberry a další). Co činí kapelu oblíbenou i po tolika letech není pouze precizní repertoár, věrní příznivci z dřívějších let, ale souznění generací jak v samotném Blue Effectu, tak v omlazujícím se obecenstvu, které jen podtrhává uvolněnou, spontánní a vždy přívětivou atmosféru jejich koncertů. OFICIÁLNÍ WEB: WWW.BLUEEFFECT.CZ

Spolupráce s Rocking Planet

  • 2011Sponzoring - DVD Acoustic Time
  • 2010Promotér koncertu - MC Kotelna Litomyšl

Máte zájem o další informace nebo chcete navázat spolupráci s umělcem?

Kontaktujte nás

Diskografie

Acoustic Time

Live DVD, Supraphon (2011)

Live & Life

Live LP, Supraphon (2008)

Live & Life

Live DVD, Supraphon (2008)

Beatová síň slávy

Kompilace, Supraphon (2004)

33

LP, Sony Music/Bonton (2001)

Comeback:Legendy českého rocku se vracejí

Live LP, Paseka (1991)

Svět hledačů

LP, Panton (1979)

Svitanie

LP, Opus (1977)

Modrý efekt & Radim Hladík

LP, Supraphon/Artia (1974)

Nová syntéza 2

LP, Panton (1974)

Nová syntéza 1

LP, Panton (1971)

Kingdom Of Life

LP, Supraphon (1971)

Meditace

LP, Panton (1970)

Blue Effect & Jazz Q Praha - Coniunctio

LP, Supraphon (1970)